kedd, október 16, 2007

Hogyan tanuljunk játszva kicsi magyar helyesírás?

Úgy nézem, a nyelvünk, nemzetünk, kultúránk védelmében fellángolt kedves kis vitában, ami Tihi blogjában tört ki a hétvégén igencsak átbillent a mértleg a mitről a hogyanra, ami alapvetően nem baj, érdekes volt végigolvasni a százvalahány hozzászólást, még akkor is, ha néhánnyal nem nagyon értettem egyet.
A helyesírás tényleg az igényességet tükrözi önmagunkkal szemben. Nagyon nagy kedvencem mondta kb. egy-két héttel ezelőtt, hogy nem azért írunk még mindig bizonyos szavakat ly-al, mert még mindig éreznénk a kiejtésbeli különbséget a j és ly hang között, hanem azért, mert olyan szép, helyes kis dolog ez, tiszteljük a hagyományt. A köznyelv és a nylevjárások viszonya jut erről eszembe: megállapodtunk valamiben, mi mindannyian (az irodalmi nyelv használatában és ennek írott szabályaiban), azért hogy jobban értsük egymást; ettől még a nyelvjárások, tájszavak élnek, sőt virágoznak, díszítik A nyelvet.
Valóban nem muszáj helyesen írni (nagyon kétlem, hogy sokan lennének akár az Egologon, akár a közírók között, akik helyesen írnak, csak jobb helyeken, heti- és napilapoknál, tartanak korrektort), csak akkor számoljunk azzal, hogy kinevethetnek minket, mert ehhez meg nekik van meg minden joguk.
Különösebb szabályokra én sem emlékszem, igazság szerint egyáltalán nem emlékszem arra, hogy tanítottak volna ilyeneket. Régebben több időm volt olvasni és helyesebben, vagy legalábbis magabiztosabban írtam. Ma sokszor kell meggondolnom, hogyan írunk egy-egy szót, de jó barátom, a helyesírási szótár azért ki szokott segíteni. Nem mindig egyértelműek a dolgok, de legalább van min gondolkodni.
Aki ilyesmit szeretne olvasgatni, annak ajánlom szépirodalmi olvasmányként esténként A magyar helyesírás szabályainak egy-egy fejezetét, nem is olyan rémes, mint elsőre tűnik.
Aztán ott van még a Korrektor blog, amiben különösen jó, hogy a hozzászólásokból is nagyon sok mindent lehet tanulni.
És végül a csemege: Nádasdy Ádámnak jelennek meg rövid írásai Modern Talking rovatcímmel a Magyar Narancsban a nyelvről, mindig egy-egy konkrét kérdés kapcsán. Aki összegyűjtve szeretné őket megtalálni, az erre keresse.

Nincsenek megjegyzések: