vasárnap, január 27, 2008

Tárkonyos, rozmaringos raguleves

Eddigi legjobb levesem.

Hozzávalók:

20-30 dkg kockára vágott hús (csirkemell, borjú vagy sertés)
1-2 szál murok
1 gumó zeller
1-2 szál petrezselyem
2 kis krumpli
1 fej karalábé
egy fél konzervnyi zöldborsó
fél befőttesüvegnyi zöldpaszuly
1 nagy fej vöröshagyma
egy kis doboz tejföl,
1 fél citrom,
tárkonyecet,
2-3 evőkanál liszt,
2-3 evőkanál olaj
fűszerek: kakukkfű, rozmaring, só, bors (szemes és őrölt), petrezselyemzöld, babérlevél (4-5 levél)

A hagymát nagyon apróra vágjuk és az olajon üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk a húst és addig pároljuk, amíg fehér nem lesz. Ekkor hozzáadjuk a kockára vágott (vagy durvára reszelt) zöldségeket: murkot, zellert, petrezselymet, krumplit, karalábét. Felöntjük vízzel, hogy teljesen ellepje és sózzuk, borsozzuk.
Addig főzzük, amíg a hús meg nem puhult. Közben nem árt leszedegetni a tetején keletkezett habot. Amikor a hús puha, beletesszük a zöldborsót és a zöldpaszulyt (ha nem konzervet használunk, hanem nyers zöldséget, akkor ezeket is a többi zöldséggel tesszük a levesbe), megszórjuk egy kis kakukkfűvel és rozmaringgal, teszünk még hozzá vizet (ha szükséges, a vizet főzés közben is pótolhatjuk időnként).
Az összekötözött petrezselyemzöld csokrot is hozzáadjuk a babérlevéllel együtt. Elkészítjük a habarást: a tejfölhöz folyamatosan adjuk a lisztet és gyorsan elkeverjük. Egy-két kanál levest teszünk hozzá, és abban oldjuk fel, hogy ne legyen darabos, majd beleöntjük a levesbe és meglobbasztjuk még egyszer.
Amikor felforrt kivesszük a petrezselyemzöldet és a babérlevelet (ez utóbbi megkeseredik, ha a levesben marad) és kidobjuk. Miután levettük a tűzről és egy kicsit hűlt, egy fél citrom levét csavarjuk bele és egy kicsi tárkonyecetet is teszünk hozzá.
Tálaláskor még lehet hozzá tenni tejfölt.

Ez volt a mai ebéd, még soha nem főztem ilyen finomat (mondjuk kellett hozzá P. segítsége is, mert mi libahúsból készítettük, amit le kellett szedegetni a csontról, ez egy gyötrelem, de ő megcsinálta :)
Tárkonyecetet apa adott, vett egy liter olcsó, román ecetet és 1-2 hétre belerakott egy csomó tárkonyt, majd leszűrte. Isteni finom.

Nincsenek megjegyzések: