hétfő, március 17, 2008

majd Holnap

"Várad színházi élete egyre inkább a közvélemény, a fórum ügye is lesz. A színügyi bizottság viharos üléseit a legkevésbé sem tapintatos és megalkuvó sajtó jóvoltából ismerik meg a kívülállók. Az újságíró, a színházi rovat vezetője egyszerű krónikásból egyre inkább félelmetes és tekintélyes kritikussá válik: dicsér, bírál, követel. A közönség szószólója - de nevelője is egyben."

Hm. Na, lehet kikerekedett szemmel bámulni.

(In: Nagyváradi színikritikák a Holnap évtizedében Válogatta, a bevezető tanulmányt írta és a jegyzeteket összeállította Indig Ottó, Kriterion Könyvkiadó, Bukarest, 1975. 12.)

vasárnap, március 16, 2008

Tananyag reloaded

Nem először történik meg velem, hogy olyasmit olvasok újra, amit az egyetemen kutyafuttában, fénymásolatban már elolvastam. Foucault könyve, Herculine Barbin, más néven Alexina B. is ilyen.

Az 1868-ban öngyilkosságot elkövető hermafrodita történetében az a döbbenetes számomra, hogy ha ez az eset egy kis erdélyi faluban játszódna napjainkban, valószínűleg nem lenne öngyilkosság a vége, de az emberek reakciója tekintetében már nem vagyok ilyen bizakodó.

"A sors arra kárhoztatott minket, hogy a nővérek örökösen meghitt életét éljük, és most rejtegetnünk kellett zavarbaejtő titkainkat, amelyek összekapcsoltak minket!!! Nem érthetik meg ezt az állapotot! Hogy a boldogság, melyet élvezni készülünk, semmi körülmények között nem kerülhet napvilágra, szégyenbélyeg homlokunkat nem illetheti! Szegény barátném! Milyen szörnyű szorongást okoztam neki!"

Michel Foucault bemutatásában: Herculine Barbin, más néven Alexina B., Jószöveg műhely kiadó, Budapest, 1997.

szombat, március 15, 2008

Új tér

A blokk őrületnek ezentúl új tere lesz, nem szeretném, hogy a képek szétrobbantsák ezt a blogocskát. Sok képet szeretnék még feltenni, ezért létrehoztam egy másik blogot, kifejezetten a blokkoknak.
P. tegnap küldött át egy linket a romániai blokkokról, nagyon tanulságos (amellett, hogy gyönyörű kolozsvári képek vannak benne), szívesen olvasnék bővebben is a témáról. Jó lenne tudni, ki és milyen elvek mentén határozta meg, hogy hol lakjanak az emberek évtizedeken keresztül, és mi az, ami átszivárgott a mostani lakásépítési bummba. Építész akarok lenni.